Gratis FRAGT
MED GLS OVER 499

Vedligeholdelse Teak Møbler

Hvordan vedligeholder du bedst dine teaktræs møbler?

Når du køber et havemøbel af teaktræ, er de ubehandlede og har et honninggyldent skær. Med tiden vil det patinere flot og få et sølvgråt udtryk. Dette er en kosmetisk ændring, som ikke har betydning for holdbarheden af dine teaktræs havemøbler. 

Teaktræ er en hård træsort og er desuden rig på naturlige olier, hvilket gør den meget holdbar.  

Du behøver ikke, at behandle dine møbler af teak med olie - faktisk kan du, ved forkert behandling, risikere at ødelægge teaktræets evne til at modstå "det danske vejr", og du risikerer at lukke svampesporer inde under olien - hvilket giver råd.

 

Vask dine møbler som det første når du får dem ind af døren

I stedet bør du afrense møblerne inden de tages i brug. Du skal bruge en blød klud eller svamp og vand tilsat mildt opvaskemiddel. Efter rensen tørrer du efter med en tør klud. 

Herefter vil træets porrer rejse sig, og når overfladen er helt tør sliber du med sandpapir korn 180-240. Det giver en glat og behagelig overflade. Det er vigtigt at du sliber i årernes retning. 

Alt efter hvor du opbevarer dine teaktræsmøbler - om de står ude året rundt, eller om de er dækket under et halvtag - vil det kræve varierende afrensning.

Hvis du renser og vasker dine møbler jævnligt vil du mindske risikoen for at der dannes skimmel og blåsplintsvamp. Det er ikke farligt, men det er desværre ikke særlig kønt. Det kan være svært at fjerne når det først er kommet, så det er vigtigt at rense møblerne jævnligt, da det også øger træets modstandskraft overfor skimmel.

Der findes mange produkter på markedet som kan bruges til rens af teaktræsmøbler. Husk at læs på produktet hvad der anbefales.

 

Opbevaring af teaktræsmøbler om vinteren

Teaktræs møbler kan sagtens stå ude året rundt - det kræver blot en lidt større rengøringsindsats af dig. 

Hvis du opbevarer dine møbler indendørs om vinteren, så skal du finde et tørt rum, hvor der ikke er alt for varmt.

Hvis du dækker dem over med et beskyttelsesbetræk, så er det meget vigtigt at møblerne er helt tørre inden, og at du sikrer at vandet altid kan løbe af dækkenet, så der altid er luft omkring møblerne under. Der må ikke lukkes af, så møblerne ikke kan få frisk luft.

 

Vedligeholdelse af teaktræs møbler med sæbespåner

Hvis du vil beskytte dine møbler af teak, og ønsker at bibeholde lidt af den gyldne nuance i træet - men lige har læst at du ikke må bruge olie - så kommer her et tip til dig: Vedligehold med sæbespåner. Sæbespåner vil give dine møbler en lysere nuance. Det vil ikke forlænge træets holdbarhed, og det vil stadig patinere, men det vil give noget af den gyldne nuance fra teak træet.

Det er meget vigtigt at du på ingen måde olierer dine teaktræsmøbler hvis du bruger sæbespåner. De to produkter kan ikke arbejde sammen.

1. Bland 2 dl. hvide sæbespåner til 1 liter varmt vand.

2. Når massen er helt blandet/pisker skal det stilles til afkøling. Det vil give konsistensen af tyk grød.

3. Påfør "grøden" på dine møbler (de skal helst stå i skygge) med en bomuldsklud.

4. Herefter renser du med klud eller svamp - du skal ikke være bange for at tage fat. Hvis du føler at træet bliver lidt ru så kan du altid slibe efterfølgende.

5. Afslutningsvist skylles møblerne grundigt med vand.

6. Gentag hvis nødvendigt. Vi anbefaler altid minimum 2 x afrens, da første afrens fjerner overflade snavs og 2. afrens renser i dyden.

7. 2. lag kan du evt. massere godt ned i træet og lad det stå i 30 minutter.

8. Efterfølgende skyller du ikke, men polerer overfladen så træet nu har en sæbehinde som beskyttelse. 

Ved små pletter kan du bruge sandpapir (korn 180-240).

Teaktræ er generelt meget nemt at holde og kræver ikke meget af dig. Over tid kan vind og vejr få træet til at rejse sig og give en mere ru overflade. Der kan desuden komme små revner i træet. Det har ingen betydning for holdbarheden, men hvis du ønsker et finere udtryk kan du altid slibe let med sandpapir (korn 180-240). 

Daglig rengøring kan bestå af en bomuldsklud vredet op med vand og sulfo. Tør møblerne over.

Der findes tonsvis af gode råd om behandling af teaktræ, men hav i mente at, teaktræ ikke behøver olie for at holde længere, og at det IKKE forlænger holdbarheden på dine møbler - tværtimod kan du lukke svampesporer inde og skabe råd og skimmel.

Tilmeld dig vores
nyhedsbrev
Altanliv.dk - din webshop med altanmøbler og tilbehør til din altan

Vi understøtter desværre ikke længere Internet Explorer.

Opgrader din browser for at købe fra altanliv.dk

Download den nyeste version af Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox

x