Gratis FRAGT
MED GLS OVER 499 KR.

Forårsklar? Se eksperternes tips og tricks til spirende altankasser

08/02 2021
Forårsklar? Se eksperternes tips og tricks til spirende altankasser

Drømmen om blomstrende altankasser og hjemmedyrkede krydderurter nærmer, og vi guider dig til hvordan du nemt får liv på altanen igen!

Foråret og solen har ladet vente på sig, men nu er det tid til at finde altanhandskerne frem. Her får du to haveeksperters bedste tips til vintertriste altankasser.

Førstehjælp til jorden

Først og fremmest er det ifølge Jesper Corfitzen, fagekspert i have og uderum hos Bolius, vigtigt at tjekke jorden i krukker, potter og kasser. De gamle visne planter skal op og ud, så man starter på en frisk, siger han. For at gøre jorden klar til nye planter anbefaler Jesper, at man spæder den eksisterende jord op med noget god pottemuld i toppen. Eller endnu bedre - får fat i noget kompost eller købeudgaven af kompost, såkaldt champost, hvor der også er lidt næring i.
Derudover er det vigtigt at blande lergranulat, lecakugler eller gamle potteskår i jorden. Ifølge Jesper sikrer det, at der er god luft ned igennem, at vandet kan sive ned, og at planternes rødder kan ånde.
Herefter er du klar til at plante.

Altankasse eller krukke?

Inden du planter er det vigtigt at overveje planternes rodstørrelse og dermed behov for plads. Som tommelfingerregel kan man ifølge Louise Møller, havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, sige at en plante med stor top også har en stor rod.
Ønsker du eksempelvis at plante grøntsager, der kræver en del jord, vil det være smart at bruge store krukker. Hvorimod forårsblomster, krydderurter og løgplanter sagtens kan stå i lidt mindre altankasser.
Sort altankasse fra altanliv.dk

Farverigt blomsterflor både forår og sommer

Selvom vejret endnu er køligt, kan man sagtens sætte forårsløg i sin altankasse. Ellers er blomster som stedmor, hornvioler og påskeklokker også gode til at modstå kulden, siger Jesper Corfitzen. Til maj kan man skifte ud eller supplere med sommerblomsterne, siger Louise Møller. Af sommerblomster anbefaler hun pelargonie, verbena, margueritter, spanske margueritter og petunia.

Minidrivhus

Ønsker man derimod allerede at plante spiselige grøntsager, foreslår Jesper, at man laver sit eget mini drivhus ved brug af jernstativ eller bambuspinde og en gennemsigtig plastiksæk. På den måde skaber man et lunere miljø for grønt såsom spinat, dild, salat og radiser, som godt kan tåle en lidt lav temperatur. Hvis du savner den fornødne fingersnilde, det kræver selv at lave minidrivhuset selv og hellere vil købe det, kan du finde et virkelig elegant altandrivhus her.
Juliana altan drivhus

Nætter med frost

Krydderurter og kartofler kan man også plante trods den lave forårstemperatur. Kartofler kan man plante i kartoffelpotter, som er rigtig gode, hvis man ikke har så meget plads, siger Louise Møller. Derudover gør kartoffelpotter det muligt at høste kartoflerne i mindre portioner, siger hun og anbefaler, at man har mere end én potte, hvis man er en familie på tre-fire. Her i april skal man dog huske at holde øje med vejrudsigten, for hverken kartofler eller krydderurter tåler nattefrost. Louise Møller anbefaler, at man enten dækker kartoffelpotterne med fiberdug eller stiller dem indenfor. Det samme gælder krydderurterne, som derudover også skal beskyttes mod vind.

Flydende gødning

Sidst men ikke mindst skal de nyplantede potter og altankasser vandes igennem, og her er det vigtigt at huske gødning. Dette er ekstra vigtigt, når man genbruger jord fra sidste år, da den vil være særligt udpint, siger Jesper Corfitzen. Jesper anbefaler, at man bruger flydende gødning, hvor der er mikronæringsstoffer i, og understreger at det er vigtigt at gøde, hver gang man vander. Ellers får planterne ikke nok næring og bliver gule og kedelige at se på.

Vores mission er at bidrage til en øget livsglæde hos byens borgere. Altanen er for mange et frirum der forbindes med samvær, afslapning og kvalitetstid med venner og familie, og hos Altan-liv vil vi gerne være med til at højne netop disse elementer.

Tilmeld dig vores
nyhedsbrev
Altanliv.dk - din webshop med altanmøbler og tilbehør til din altan

Vi understøtter desværre ikke længere Internet Explorer.

Opgrader din browser for at købe fra altanliv.dk

Download den nyeste version af Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox

x