Gratis FRAGT
MED GLS OVER 499 KR.

Marie Steenbergers altan dagbog - erfaringer fra en ny altanejer

20/05 2021
Marie Steenbergers altan dagbog - erfaringer fra en ny altanejer

Her kan du læse mine tanker omkring hele processen med at få altan. Jeg kommer løbende til at opdatere dette indlæg med mine tanker, erfaringer og valg omkring mine 3 altaner. De ældste indlæg og tanker er nederst, og øverst de nyeste. De første tanker handler meget om alle de ting jeg skal sætte mig ind i i forbindelse med indretning og planter - jeg håber at de nyere indlæg bliver til svar og erfaringer omkring de ting.

 

Jeg vil lige nævne her, at de planter og træer jeg har plantet på min altan, som du kommer til at læse om i denne dagbog er:

 

Klatreroser

Japansk Løn

Bærmispel

Latyrus

Geranium

Klematis

Susanne med de sorte øjne

Blåregn

 

Jeg hedder Marie Steenberger og jeg er ekspert i sundhedspsykologi og er uddannet i ernæring. Jeg er ejer og direktør af Madmentoruddannelsen, og jeg håber, at jeg igennem denne dagbog kan dele mine erfaringer, men også sætte fokus på altanen som et frirum med tanke på øget sundhed og velvære.

Hvis du er interesseret i at læse mere om samarbejdet med altanliv.dk, så kan du læse dette blogindlæg.

 

______________________________________

 

5. juli - Latyrus

Jeg har plantet mine latyruser i de fedeste trækasser, og de blomstrer så fint nu - de skal have noget at kravle op af, så jeg har lavet et lille stativ.

 

 

______________________________________

4. juli - Min smukke japanske løn

Den japanske løn med pieris i. Det er så fint, så fint - det er super lækkert at have træer på altanen. Det giver så meget liv og farve, og en helt anden stemning end de små blomster.

 

 

______________________________________

 

2. juli - Geranium tip

Mine geranium (storkenæb) er så flotte og kan sagtens plantes i samme krukke. Jeg har plantet den sammen med en klematis, så den også skygger lidt for rødderne - de kan nemlig ikke lide for meget sol.

 

 

______________________________________

 

1. juli - Bærmispel får bær

Bærmispel planten har fået knaldrøde bær. De bliver vist blå til efteråret. Det er spændende at følge udviklingen af planterne.

 

 

______________________________________

27. juni - Den spiselige altan er begyndt at ligne noget

Nu med drivhus :-)

 

______________________________________

 

26. juni - Mit nye drivhus er landet

Mit nye drivhus fra Urban Greenhouse er lige kommet! Wow det er smukt! 

Jeg er vild med det, og glæder mig til at få det ud på altanen. Tomaterne skal flytte derud, og jeg vil købe chili. 

 

______________________________________

 

25. juni - Plukker topskud

Mine tomatplanter var ved at vokse mig over hovedet. Min underbo, der viser sig at være ekspert i tomatplanter, viste mig, at jeg skal plukke topskuddene, så de ikke vokser mere. Det virkede. De venter nu på mit drivhus, så du kan flytte.

 

 

______________________________________

 

21. juni - Mine ærter klarede sig ikke

Mine ærter klarer det ikke. Jeg plantede dem ud for sent. De små spirer var blevet rådne og de voksede ikke ordentligt, da jeg endelig plantede det ud. Desværre. bedre held næste år.

 

______________________________________ 

 

19. juni - Espalier

Jeg har fået sat et espalier op som mine hvide klatreroser skal kravle op ad. De er så fine! 

Klatreroser skal bruge noget de kan klatre op af - de holder sig fast med deres torne. 

 

 

______________________________________ 

 

15. juni - Træer, buske og planter ankommer

Så kom alle mine indkøb fra Aldershvile planteskole og udplantningen går i gang! 

Min japanske løn og rododendron skal plantes i surbundsjord - Spagnum. Det er knastørt og skal gennemvædes med vand inden det plantes. Det var hårdt arbejde - med skovl vendte jeg flere liter vand i jorden, indtil det blev svuppende vådt.

Spagnum
Inden jeg plantede træerne, satte jeg dem ned i en spand med vand i maks 10-15 minutter. Det gør, at de bedre kan suge fugten og vandet fra spagnum og jorden.
Blåregnen skal bare have almindeligt jord.

 

______________________________________ 

 

7. juni - På besøg hos Aldershvile planteskole

Har fået et nyt favoritsted - Aldershvile planteskole. Det er jo en slikbutik for voksne! 

Jeg har købt rododendron, japansk løn, klematis, pieris, blåregn og klatreroser.

Er meget spændt på, hvordan det kommer til at gå henover sommeren. Jeg har købt selvvandingskrukker til flere af tingene. Planteskolen hjælper med levering, så det glæder jeg mig til!

 

Besøg på aldershvile planteskole

 

______________________________________ 

 

21. maj - tomatplanter skal også passes

Det er gået op for mig, at man skal nuppe sideskudene på tomatplanterne, for ellers så vokser den vildt og voldsomt og giver ikke meget energi til at lave selve tomaterne. Alle sideskud skal altså nippes af - hvis du vil se hvordan, så ligger der en video af det på altanliv.dks højdepunkter.

 

 

______________________________________ 

 

7. maj - jeg nipper ærterblomster og planter topskud i ny jord

 

Anna, min kusine fra Haven på taget, kom forbi og viste mig at man kan nippe topskuddene fra ærteblomsterne og plante dem i ny jord. Smart! Hvis du vil se hvordan, så kan du se videoen i altanliv.dks gemte stories på instagram. 

Vi talte også om, at jeg godt kunne give tomatplanterne nogle større krukker, men at det stadig var for koldt til, at tomaterne kan komme ud. 

______________________________________ 

 

Start maj - Jordbærplanter

 

Jeg hentede jordbærskud hos en sød nabo. Det er et helt nyt netværk af mennesker jeg møder i planteverden. Et hjælpsomt netværk som hellere end gerne deler erfaringer og planter.

 

Jeg har plantet dem og stillet dem ud på min altan. Der er lecakugler i bunden. Jeg har læst, at lecakuglerne er rigtig gode i bunden af krukker, altankasser osv. For det første har de isolerende egenskaber, så særligt her tidligt i plantesæsonen kan de skærme lidt for kulden. Desuden sørger de for at planterne kan komme af med vandet så rødderne ikke rådner, også kan de bruge vandet senere når der er behov. Det er genialt i krukker og altankasser uden hul. 

______________________________________ 

 

Slut april - jeg har forspiret lidt

 

 

Jeg har sat gang i lidt forspiring - jeg er startet i det små så vi ikke bliver overvældet og ikke for succes. 

Jeg har forspiret ærteskud og købt tomatplanter, og selvom tomatplanterne er store allerede, så tør jeg ikke sætte dem ud endnu. Bange for det er for koldt. 

______________________________________ 

 

Slut april - Den første altan er sat op

 

Jeg er begyndt at bruge dagbogen flittigt til at notere de tanker og ønsker jeg har, så jeg bedre kan danne mig et overblik.

Jeg har lavet en liste over de planter og blomster jeg ønsker (og den er lang - har skrevet den længere nede) og jeg har skrevet de begreber og ting som jeg skal lære at kende fx:

Kapillærkasse - hvad er det?

Forspiring - hvilke planter egner sig, og hvordan gør jeg?

Selvvandingssystemer - hvordan fungerer det?

Espalier (hvordan laver man en billig løsning?)

Højbede - behøver jeg dem og hvad skal de bruges til?

 

Derudover læser jeg meget om gødning, kompostering, jord, vejrforhold og krukkestørrelse.

 

Hvordan skal jeg indrette de forskellige altaner? Jeg får en altan udenfor køkkenet/spisestuen, en altan udenfor stuen og en altan udenfor soveværelset - de kommer til at blive brugt forskelligt, så det skal jeg huske at have med i mine overvejelser når jeg indretter dem. Altanerne er 110 cm. brede, så overvejer om jeg skal have foldemøbler som kan klappes sammen?

 

Måske burde jeg få mig et drivhus til forspiring, basilikum og peberfrugt?

 

Jeg er spændt på hvor min altanrejse leder mig hen. 

  

Ønskeliste - planter

Planter:
Pinje
Figentræ
Æbletræ
Eucalyptus
Lavendel
Ærteblomster
rådhusvin
Brombær (uden torne)

Spiselig:
Tomat
Grønkål
Ærter
Ribs
Agurk
Pralbønner
Rosmarin
Estragon
Løvstikke
Dild
Purløg
Persille
Timian
Kørvel
Koriander
Shiso (japansk basilikum)
Bronzefennikel

Blomster:
Blåregn
Klematis
Kaprifolie
Klatrehortensia
Susanne med det sorte øje
Pragtsnerle

______________________________________ 

 

Tanker inden første altan er sat op

 

Jeg har brugt meget tid på at samle inspiration og forsøge at sætte mine tanker i system - derfor besluttede jeg at lave altan dagbogen. Hver eneste ting man læser fører til et nyt spørgsmål eller en ny idé, og det er overvældende hvor mange ting man faktisk kan/skal tage stilling til, og sætte sig ind i, når man skal indrette og plante altanen. Hvad giver mening i forhold til sol, vind, blæst placeringer og hvordan de skal bruges - hvilke rum støder de op til. 

Jeg har købt nogle altanbøger, som jeg håber kan hjælpe med inspiration; Altanen, din have i højden af Signe Wenneberg og Din Altan af Susann Gson Engqvist.

Jeg har også tilmeldt mig havenyt.dks nyhedsbrev.

 

Vi føler os heldige - vi får ikke kun 1, men 3 altaner!

Jeg har altid drømt at få altan - allerede for 8 år siden meldte jeg mind i altanudvalget, men dengang blev forslaget nedstemt, så vi glæder os helt vildt mine børn og jeg!

 


Vores mission er at bidrage til en øget livsglæde hos byens borgere. Altanen er for mange et frirum der forbindes med samvær, afslapning og kvalitetstid med venner og familie, og hos Altan-liv vil vi gerne være med til at højne netop disse elementer.

Tilmeld dig vores
nyhedsbrev
Altanliv.dk - din webshop med altanmøbler og tilbehør til din altan

Vi understøtter desværre ikke længere Internet Explorer.

Opgrader din browser for at købe fra altanliv.dk

Download den nyeste version af Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox

x