Gratis FRAGT
MED GLS OVER 499 KR.

Planter og blomster til den skyggefulde altan

08/02 2021
Planter og blomster til den skyggefulde altan

Et indlæg fra en planteekspert

Hvis man går og drømmer om et frodigt planteliv på sin skyggefulde altan, så er dette bestemt opnåeligt!

Her får du Rasmus Johansens plante- og blomster anbefalinger, samt bedste råd til beplantning af altaner med begrænset sollys.

Altan-Livs Planteekspert

Rasmus Johansen er stort set bogstaveligt talt vokset op på en planteskole, som hans forældre ejede. I dag udlever han sin store passion for blomster på sit arbejde hos Plantorama Amager.

Hvilke planter egner sig bedst til skygge?

Til den skyggefulde altan er der et hav af muligheder. Fælles for de fleste skyggetålende planter er, at den mørkegrønne farve i bladene går igen, men at bladform og blomst m.m. kan variere meget. De fleste af de skyggetålende planter er stedsegrønne, hvilket betyder at man kan have glæde af dem hele året. Dette gælder dog naturligvis ikke de skyggetålende sommerblomster, som ikke vil overleve vinteren.

Blomster på altanen

Blomstrende planter i skygge

Den meste kendte af de blomstrende skyggetålende planter er nok Hortensia, som findes i mange forskellige variationer og farver.

Hortensiaen blomstrer cirka fra juni til august. Den kan plantes både om foråret og efteråret, men kræver meget vand og er derfor lettest at plante i efteråret. En sjov detalje ved hortensiaen er, at farven på blomsterne kan manipuleres med gødningens art. Som tommelfingerregel kan man sige, at basisk gødning giver lyserøde blomster og syreholdig gødning giver blå blomster.

Andre kendte blomster som klarer sig fremragende i skygge er: Buksbom, Azalea, Rhododendron, Fuchsia, Begonia, Flittiglise, Skimmia, Lyng og Petunia.

Grønne planter i skygge

Hosta, med de karakteristiske tofarvede blade, kirsebærlaurbær og bregner er nogle af de stedsegrønne planter man kan holde på den den skyggefulde altan. Særligt kirsebærlauerbær er praktiske og kan anvendes som “hæk” ind til naboen, hvis de plantes i altankasser. Se eventuelt blogindlægget “Marietta fik grøn afskærmning og dækket op til frokostgæster” for inspiration.

Grønne planter på altanen

Frugt i skyggen

Enkelte frugtbuske kan også sagtens tåle skyggen. Her kan man vælge enten brombær eller blåbær, som kan bruges som topping på yoghurt, kommes i pandekager eller bruges til lækre sommerdrinks.

Hvordan skal planterne passes?

Jord: Man skal være opmærksom på at visse skyggetålende planter skal have surbundsjord. Dette gælder blandt andet Azalea, Rhododendron, Skimmia samt Blåbær og Brombær. Er du i tvivl om hvilken type jord du skal bruge, til dine planter, anbefaler Rasmus at spørge personalet i den butik hvor du handler

Vanding: Skyggetålende planter skal holdes fugtige, men er også gode til selv at holde på vandet.

Gødning: De planter der kræver surbundsjord, skal ligeledes have surbundsgødning. De øvrige blomstrende planter kan nøjes med en universal gødning, som enten kan være organisk eller mineralsk. Rasmus anbefaler økologiske gødningsprodukter, som der er mange gode af på markedet.

Hvilke blomster kan IKKE leve på den skyggefulde altan?

Man skal holde sig fra bl.a. Hibiscus, Solanum og en lang liste af andre sommerblomster, hvis man har en skyggefuld altan. Det er også svært at drive tomater, chili og diverse grøntsager, hvis der ikke er rigelig sol og varme.


Vores mission er at bidrage til en øget livsglæde hos byens borgere. Altanen er for mange et frirum der forbindes med samvær, afslapning og kvalitetstid med venner og familie, og hos Altan-liv vil vi gerne være med til at højne netop disse elementer.

Tilmeld dig vores
nyhedsbrev
Altanliv.dk - din webshop med altanmøbler og tilbehør til din altan

Vi understøtter desværre ikke længere Internet Explorer.

Opgrader din browser for at købe fra altanliv.dk

Download den nyeste version af Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox

x